lördag 26 november 2011

Selmadagen och kvinnofrukost

Del av FemNet-styrelsen åkte iväg till vår systerorganisation Selma i Landskrona, som firade Selmadagen. Lokal: Landskrona Museum.
På programmet stod miniföreläsningar, liten utställning, lotterier och så grande finale med Katarina Mazetti.

I pausen kunde man inta förtäring i museets restaurang/café. Inte alls dumt! Till på köpet med levande musik.

En något annorlunda föreläsning om civil olydnad bjöd textilkonstnärinnan Eva Engelhard på. Hon utövade gatukonst i Danmark och hade bland annat i lönndom passat på att brodera nackskydden på DSB-tågen. Dessutom hade hon – lagom till internationella kvinnodagen - sytt upp mängder av rosa tyllkjolar och placerat dem på alla mans-statyer i Köpenhamn. Det blev en diskussion i media sen om snedvridna fördelningen av mans- resp kvinnostatyer. 

Konstnären Ingrid Hjärne målar gärna hästar. Oftast blir de blå. Ingrid har också engagerat sig för indianernas rättigheter i Sydamerika. Men det får hon berätta om en annan gång.
Selmas ordförande Harriet Johansen med Ingrid Hjärnes blå hästar
Och så kom då Katarina Mazetti och tog talarstolen i besittning. Hon talade om hur viktiga nätverk var för kvinnor, hon talade om radioprogrammen Ellen och Freja, om åsiktstomtar som Per Ström (som tydligen även skrivit något om jämställdhet i dagens Sydsvenskan). Hon nämnde också att hon innehaft en bokhandel i Malmö på Södra Förstadsgatan, där idén var att mötas, att fika, köpa böcker, m m. Jodå, det kom in folk, men sen gick de direkt till Internet och köpte sina böcker billigare där. Nu ska hon – tillsammans med andra – sjösätta en häftig idé om möten mellan författare och läsare, författaraftnar, m m.
Katarina Mazetti högläser ur sin bok
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

I dag kvinnofrukost, som Möllevångens församling arrangerade. En del FemNet-medlemmar åt frukost och lyssnade på Tina Thunander som berättade om sin bok ”Resa i Sharialand”. Tina T hade besökt Saudiarabien, ett i och för sig väldigt stängt land för turister. Hon berättade om kvinnors situation där - det är alls inte nådigt att vara kvinna. Det råder stark segregation mellan könen. Kvinnorna ska dölja så mycket av sig som möjligt, för att inte förorsaka begär hos männen. Att kvinnor inte får köra bil, det har man ju hört. Anledningen är att får en man syn på en kvinna i en bil, så börjar han stirra, och kan då förorsaka krock. Våldtäkt är kvinnans fel. Kvinnan är omyndig och t o m hennes 13-årige son bestämmer över henne! Numera får kvinnor dock studera vid universiteten, och det finns också något universitet för kvinnor, men efter examen får de ändå inget jobb. Och hur ska de kunna gå till jobbet, när de inte får köra bil och det inte finns allmänna kommunikationer i landet? Finns det hopp för de muslimska ländernas kvinnoförtryck? Knappast inom överskådlig tid, menade Tina T.

Tina Thunander

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar